1. Home
  2. Docs
  3. 1. XR-labben
  4. Generella guider
  5. Tips vid användning av VR

Tips vid användning av VR

På denna sida finns det en samling av bästa praxis för att använda VR-utrustning på ett säkert och bekvämt sätt.

Bekvämlighet

Att följa dessa riktlinjer kan hjälpa till att göra din VR-upplevelse både säkrare och mer njutbar.

Justera remmar: Använd de justerbara remmarna på VR-headsetet för att få en bra passform. Detta kan hjälpa till att fördela vikten jämnt och minska trycket på huvudet samt förbättra bildskärpan.

Regelbundna Pauser: Ta korta pauser för att vila ögonen och undvika yrsel eller trötthet. Rekommenderad  tid för en VR-session är 15-20 min för ovana användare.

Linsavstånd: Justera linsavståndet på headsetet. Det hjälper till att optimera skärpan och minska ögonbelastning.

Justera remmar på handkontrollerna: Använd remmarna på handkontrollerna för att undvika olyckor. Se till att remmarna är justerade så att handkontrollerna sitter stadigt på dina händer utan att vara för hårt spända.

Ventilering: Se till att utrymmet du använder VR i är tillräckligt ventilerat, för att förhindra överhettning och för att hålla ansiktet svalt och torrt.

Rörelsesjuka (åksjuka, sjösjuka)

Vissa upplever rörelsesjuka i VR, vilket innebär att när de sätter på sig ett headset och går in i en virtuell värld känner de sig yra eller illamående. Om du är en av de personer som har upplevt VR-åksjuka betyder det inte att du kommer att uppleva det för alltid. Det är möjligt att lindra känslor av illamående och till och med övervinna problemet helt.

I denna sektioner tittar vi på vad VR-åksjuka är, vad som orsakar det och hur man kan minimera det så att du kan njuta av dina favoritspel och simulationer.

Vanligaste orsakerna till rörelsesjuka:

Hjärnan får motstridiga signaler från ögon, balansorgan och ledsinne.
Dina ögon ser rörelse men din kropp inte rör sig kan det skapa en konflikt mellan dina sinnen, vilket leder till illamående.

Låg bilduppdateringsfrekvens: Om VR-headsetet har en låg uppdateringsfrekvens kan det leda till suddig bild och stela rörelser, vilket kan bidra till åksjuka.

Fördröjning: Fördröjningar mellan dina rörelser och vad du ser i VR kan skapa en obehaglig känsla och illamående.

Ventilering: Ett av symptomen på åksjuka i VR är att känna sig varm eller börja svettas, så därför är det viktigt att rummet du befinner dig i är väl ventilerat. Om du använder VR hemma, öppna ett fönster eller rikta en fläkt mot dig medan du använder VR-utrustningen.

20×20: Varje 20:e minut ta 20 sekunders paus där du fokuserar på att titta på ett fysiskt objekt i rummet som är 6 meter bort. Detta hjälper också mot att dina ögon torkar ut.

Problem med headset / apparna: Om du använder VR och märker betydande fördröjning eller avbrott, försök att starta om ditt headset och appen, och om det inte löser problemet, sluta använda headsetet. När rörelser är ryckiga, ostadiga eller orsakar avbrott, är det mer sannolikt att även de mest erfarna VR-användarna upplever åksjuka eftersom detta kan vara desorienterande för hjärnan. Meddela ICT-service om vilket headset och applikationer som uppvisar fel eller orsakar problem för dig.

Ljusstyrka: Ibland kan det vara en sensorisk överbelastning när man upplever en ny, uppslukande upplevelse. Genom att sänka ljusstyrkan på ditt headset minskar du sensorisk belastning något, vilket kan hjälpa ditt balanssinne att justera sig.

Headsetets justering: Om ditt headset inte passar ordentligt, kommer du sannolikt att se bilden genom oskarpa linser, vilket kan desorientera dig eftersom din hjärna måste arbeta hårdare för att tolka vad den ser och upplever. Om du bär glasögon, justera distansen till linserna i headsetet.

Öka användningen gradvis: Som med andra former av åksjuka, anpassar sig din kropp gradvis. Om du till exempel spenderar några dagar på en båt, kommer din kropp troligen att ha anpassat sig när du kliver av. Detsamma gäller för åksjuka i VR – när din kropp blir mer bekant med VR kommer den att anpassa sig och vänja sig vid sensorisk input, och du kommer inte längre att uppleva åksjuka.

Försök att gradvis öka tiden du använder VR-teknik till exempel 5 minuter varannan dag under en vecka, och sedan prova 10 minuter två gånger i veckan nästa vecka, och så vidare. Sikta på 15 minuter åt gången, uppbyggt över några veckor, så kan det hända att du inte upplever VR-åksjuka längre.

Tips och tricks

Följ dessa tips för att förbättra din VR-upplevelse genom att öka både säkerhet och komfort. En bra inställning och korrekt användning minskar risken för obehag och skador, och ger en trevligare och effektivare VR-upplevelse.

Ställ in ett säkert spelområde: Skapa en tydlig gräns för ditt spelområde för att undvika att gå in i föremål eller väggar. Detta gör att du känner dig tryggare när du är inne i den virtuella miljön. När du rör dig för nära spelområdet ser du ett blått rutfält som indikerar att du är för nära det inställda spelområdet (skyddszonen).

Testa olika VR-appar: Olika appar och spel erbjuder olika typer av upplevelser. Att prova flera kan hjälpa dig att bli mera bekväm med VR och de funktioner som VR erbjuder. XR-labbets enheter har ett brett utbud av appar som du kan testa för att bli van med VR.

Placering i den virtuella zonen: Se till att du står innanför den avgränsade VR-zonen i labbet och mitt i den, så att du har en tydlig och säker referenspunkt för att undvika att gå utanför det säkra området.

Rengör VR-utrustningen: Håll linserna och kontrollerna rena för att undvika suddig bild (rengör med mikrofiberduk). Efter användningen, desinfektera headsetet i WhiteBox-apparaten som finns i labbet.

How can we help?