När du använder XR och VR-teknik är det viktigt att tänka på fysisk säkerhet för att undvika olyckor och skador. Eftersom du kan vara djupt försjunken i en virtuell värld, är det lätt att förlora uppfattningen om din fysiska omgivning. Därför är det viktigt att se till att det inte finns några hinder i ditt arbetsområde, som möbler eller sladdar, som kan orsaka kollisioner eller fall.
Genom att använda rätt skyddsutrustning och säkerställa att all utrustning är korrekt inställd, kan du minska risken för skador. Det är också bra att ta regelbundna pauser för att undvika överansträngning och att alltid vara medveten om din omgivning även när du är försjunken i den virtuella världen.
Säkerhetsrutiner för en trygg och bekväm upplevelse i XR-labbet.
Om VR-appen, som till exempel ”The Key” som används i kursen om marknadsföringseffekter, inte specifikt rekommenderar att du ska stå, ska deltagarna uppmanas att sitta. Uppmana studenterna att hålla hand- och benrörelser minimala för att undvika krockar eller fall.
Yrsel och och rörelsesjuka kan förekomma. För att undvika det ska du informera studenterna om detta och instruera dem att ta av VR-headsetet vid första tecken på obehag. När headsetet har tagits av, bör de sitta eller ligga ner i en bekväm position och meddela läraren eller handledaren. Överväg att ha medel mot illamående tillgängliga, särskilt för längre sessioner eller mer intensiva VR-upplevelser.
Inför ett kompissystem där studenterna paras ihop för att övervaka varandra. Detta är särskilt fördelaktigt i kurser med många studenter eller mindre XR-labb där läraren inte kan observera alla studenter samtidigt. Paren kan hjälpa till att säkerställa att deras motpart inte rör sig utanför ett säkert område eller är farligt nära objekt i miljön eller andra studenter.
Innan någon VR-session påbörjas, se till att området är fritt från hinder som kan utgöra en risk. Ta bort onödiga möbler och säkra lösa kablar för att förhindra snubbling. I labbet har vi mjuka mattor som kan placeras på golvet. Dessa kan användas så att studenterna vet var de ska stå.
För att minimera risken för snubbling, se till att alla ytterkläder och väskor placeras i skåpen i anslutning till XR-labbet.
Inga drycker får placeras nära IT-, XR- eller AV-utrustningen!
Alkohol är strängt förbjudet i XR-labbet.
Om du upptäcker fel i utrustningen
Kontakta ICT-service direkt om du upptäcker fel i utrustningen. Sluta använda utrustningen och lägg den åt sidan!
Kontaktuppgifter:
Skicka ett ärende åt helpdesk@abo.fi och ange vilken enhet det handlar om.
Alla enheter i XR-labbet har en identifieringslapp klistrad på utsidan.
I händelse av olyckor, sjukdomsfall eller brand
Kontakta 112 och säkerhetschef Rikard Andersson (0400 407 043) i Åbo eller biträdande arbetarskyddschefen Roland Nylund (050 086 8623) i Vasa. Arbetarskyddschefen meddelar vid behov krisledningsgruppen.
Olyckor och sjukdomsfall undersöks och åtgärdas via arbetarskyddskommissionen.
Vid brand tar fastighetens skyddsombud/expeditionsmästare emot räddningsverket och övervakar evakuering.
I händelse av hot, sabotage, stöld, våld eller rån
Kontakta 112 och säkerhetschef Rikard Andersson (0400 407043) i Åbo eller biträdande säkerhetsansvarige Roland Nylund (050 086 8623) i Vasa. Säkerhetsansvarige meddelar vid behov krisledningsgruppen.
Den säkerhetsansvariga personen är kontaktperson till polismyndigheterna.
Du hittar mera information på Åbo Akademis intra-sidor gällande arbetarskydd och säkerhet.